Neden Kahvenin yanına su verilir??

Kahvenin yanında neden su verilir hep merak ederdim. En sonunda internetten yaptığım araştırma sonucu 2 neden buldum.
1. Türk usulu kahve Dünya'ya Osmanlı İmparatorluğu tarafından yayılmıştır. Tarih derslerimizden öğrendiğimiz gibi Osmanlı zamanında bazı padişahlar birbirlerini zehirleyerek öldürürlermiş. Devlet erkanının toplantılarında diğer imparatorluk yada diğer hükümdarlarının misafir edildiği ve bu ziyaretler sırasında birbirlerine türk kahvesi servis edilirmiş. Eee fırsat bu fırsat zehirlemek istediği kişilerin kahvesine de zehiri koyarlarmış. Kahvenin içine koyulabilecek zehirin çözülemsi için kahvenin yanında su getirirlermiş. Neden derseniz....
Türk kahvesinin içine katılan zehir farklı ve özellikli bir zehirmiş ve sadece kahvenin içinde tutunabiliyor, diğer içecek veya yiyeceklerde kendini belli edermiş. Kahvede sıcak içildiğinden dolayı en etkili zehir oluyormuş. Kahvenin yanında verilen bir bardak su ise zehirin çözülmesini sağlıyor. Peki nasıl çözüyor dersek.. Bir iki damla kahvenin içine damlatıldığında, kahve mavi bir renk alıyorsa işte zehirli bir kahve demekmiş..

2. Başka bir araştırmada içilen bir fincan kahve ile alınan kafeinin vücuttan atılması yaklaşık 1 bardak su ile oluyor. Yani kahve ile getirilen su, o atılan suyun yerine konması içinmiş.

İki araştırma ile kahvenin yanında kesinlikle su ikram edilmeli sonucuna vardım. Afiyet Olsun :)

Yorumlar

  1. Bende şöyle bir kanıya vardım, Türk kahvesi yanında su verilme nedenini; bilindiği üzere Türk kahvesinin fincan içinde dibinde bir tortu oluşmakta. Bu tortu fincandan son kahve yudumunu aldığımızda ağıza gelen kahve tortusunun giderilmesi yönünde oluğudur. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Kahvenin yanında neden su getirilir? Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş. Misafir toksa kahveyi alırmış. Açsa suyu. Tabii o zaman hemen sofra kurulurmuş. Böylece çok ince bir nezaketle anlaşılırmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açsa kendi söyler merak etme saçma bir kanı :)

      Sil
    2. herkes senin gibi olamayabilir söyleyemeyen insanlar var :) ayrıca bildiğini paylaşmış mantıksız değil kahve tok iken iyi gider aç iken kahve içildiğini bilmem :)

      Sil
    3. Bende böyle biliyordum gerçekten çok ince bir nezaket örneği

      Sil
    4. Bende böyle biliyordum gerçekten çok ince bir nezaket örneği

      Sil
  3. Zehir testi ne derece gerçek bilmiyorum ama. Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş. misafir toksa kahveyi alırmış, açsa suyu. tabii o zaman hemen sofra kurulurmuş. böylece çok ince bir nezaketle misafirin açlıgı anlaşılırmış.

    YanıtlaSil
  4. kahvenin acısını alsın diye

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi